Aloja (Aloe barbadensis)

Djelovanje: Aloja je kao kozmetička sirovina najpoznatija po svom hidratizirajućem djelovanju. Uz to sadrži brojne hranjive tvari za kožu kao i antioksidanse. Stoga se ne preporučuje samo kod suhe kože, već i kod nekih kožnih problema (ekcema, psorijaze) te sunčanih opekotina.

Gel aloje sadrži polisaharide, vitamine (provitamin A, viamin C i E), aminokiseline, enzime, sterole i brojne druge sastojke. Kožu dubinski vlaži i čuva gornji sloj od isušivanja. Time se postiže njena veća elastičnost, dolazi do ublažavanja manjih, pogotovo mimičnih, bora, a rezultat je zaglađena i nježnija koža. Zahvaljujući visokom udjelu antioksiativnih i protuupalnih sastojaka gel aloje koristi se i za ublažavanje posljedica prekomjernog sunčanja, manjih opeklina i oštećenja kože.

Argan (Argania spinosa)

Djelovanje: Jedinstveno bogatstvo sastojaka hrani kožu, pomaže njenoj regeneraciji i restrukturiranju te štiti od gubitka vlage.

Arganovo ulje sadrži nevjerovatnih 80% nezasićenih masnih kiselina, od čega preko pola čine omega-9 masne kiseline, a tek nešto manje omega-6 masne kiselina. Ostatak ulja su jednako vrijedni sastojci: tokoferoli (vitamin E), skvaleni, steroli i polifenoli. Nije stoga čudno da ga današnja kozmetologija svrstava u “ulja mladosti”. Ovaj biljni izvor blagotvornih sastojaka za svaku kožu podarit će joj njegovan i zdrav izgled, pomoći će njenoj regeneraciji i obnavljanju, a ujedno zaštititi od štetnih vanjskuh utjecaja i gubitka vlage.

Vitamin E kao jedan od najjačih prirodnih antioksidansa zaustavlja štetno djelovanje slobodnih radikala, uzročnika prijevremenog starenja kože. Uz to čuva snagu ostalih aktivnih tvari da bi u trenutku dodira s Vašom kožom imale maksimalnu učinkovitost. Više o arganovom ulju

Avokado (Persea gratissima)

Djelovanje: ova prava „vitaminska bomba“ za kožu hrani, omekšava i štiti kožu te potiče njenu regeneraciju.

Ulje avokada odlikuje se izuzetno visokim udjelom vitamina E i ostalih, prvenstveno u ulju topivih, vitamina. Sinergijom sa lecitinom i i fitosterinima osigurava snažno antioksidativno djelovanje te djeluje regenerirajuće na kožu. Masnoće koje sadrži odlična su „hrana“ za kožu. Omekšava i njeguje suhu i zrelu kožu, usporava proces starenja kože. Štiti izvana i iznutra. Ulje avokada odlikuje se jako dobrim upijanjem u kožu pa je uz izvanredne učinke izuzetno cijenjeno u kozmetologiji.

 

Jojoba (Simmonsia chinesis)

Djelovanje: Ulje jojobe naziva se i “superhranom” za kožu. Sadrži masne kiseline slične sbumu kože, provitamin A i vitamin E te brojne mineralne tvari. Odlikuje se izvanrednim hidratizirajućim djelovanjem a uz to kožu čini mekom i glatkom.

Iako je ulje jojobe poznato već više stoljeća, važnost u kozmetologiji dobiva prije četrdesetak godina nakon što je zabranjeno ubijanje kitova ulješura zbog kitove masti (cetaceum ili spermaceti).  Ta je mast do tada bila najčešće korišten emolijens u kozmetici i farmaciji, a po sastavu joj je najviše ličilo ulje jojobe. Do danas je korištenje ulja jojobe višestruko povećano jer se pokazala kao odličan emolijens i zaštitnik kože. Polazna je sirovina u mnogim postupcima proizvodnje zamjena za ljudski sebum, a zanimljivo je da kod masne kože regulira rad žlijezda lojnica i čisti pore.

Kamilica (Chamomilla recutita)

Djelovanje: protuupalno, antimikrobno

Aktivne tvari eteričnog ulja kamilice te prava riznica flavonoida osiguravaju protuupalno djelovanje koje je vrlo važno u njezi osjetljive, oštećene kože te kože sklone crvenilu. Flavonoidi kao „hvatači“ slobodnih radikala također sprečavaju prijevremeno starenje kože.

Neven (Calendula officinalis)

Djelovanje: pomaže zacjeljivanju rana i oštećene kože, potiče granulaciju, djeluje protuupalno. Štiti od svih oblika zračenja, prirodni UV-filter

Cvijet nevena vidljivo je bogat karotenoidima, a uz njih sadrži i flavonoide, saponine i polisaharide. Od davnina je poznat kao „biljka za rane“. Nije stoga čudno da je ovaj prekrasni cvijet  brzo našao istaknuto mjesto i u kozmetici. Zahvaljujući svom sastavu koristi se uvijek kada je potrebno regenerirati kožu i pospješiti njeno ozdravljenje. Ima snažno protuupalno djelovanje a uz to potiče i cirkulaciju što sve dovodi do ubrzavanja procesa obnavljanja i zacjeljivanja oštećenja kože. Dokazano je da neven potiče stvaranje kolagena, štiti od svih oblika zračenja te je prirodni UV-filter.

 

Pasji trn (Hippophae rhamnoides)

Djelovanje: učinkovito i upravo čarobno ulje koje hrani, revitalizira i obnavlja kožu. Uspješno uklanja tragove prijevremenog starenja kože, djeluje protuupalo. Nakon černobilske katastrofe službeno je korišteno za tretman kože oštećene zračenjem a i danas je priznato u zvaničnoj medicini Kine i Rusije.

Bobice pasjeg trna su poslije šipka najveći izvor vitamina C, a uz njega je prisutan i provitamin A u formi karotenoida, te vitamini B skupine. Nadalje sadrži i omega-3,6.7 i 9 kiseline što ga čini jedinstvenim sredstvom za obnovu kože. Djelovanje pojačavaju i flavonoidi te sitosteroli.

 

Sezam (Sesamum indicum)

Djelovanje: omekšava, vlaži i štiti kožu, sadrži prirodne UV-filtere, antioksidans, odlikuje se protuupalnim i antimikrobnim svojstvima.

Sezamovo ulje hrana je izvana i iznutra. Jedno od najstarijih kozmetičkih ulja te je bilo omiljeni saveznik u očuvanju ljepote Kleopatre i drugih egipatskih ljepotica. Snažno antioksidativno djelovanje usporit će proces starenja kože i odgoditi pojavu bora. Čuva vlagu kože, omekšava ju i pomaže u obnovi oštećenih stanica. Prirodni je UV-filter. Sadrži i vitamine E,D i B-skupine, pa nije čudo što koži daje mekšu i svilenastiju strukturu.

 

Shea-maslac (Butyrospermum parkii)

Djelovanje: hrani i štiti kožu od vanjskih utjecaja, potiče regeneraciju kože, djeluje protuupalno, antioksidativno, povećava elastičnost kože

Na afričkom tlu shea-maslac koristi se više tisućljeća u kozmetici. I dok je Kleopatra najviše vjerovala sezamovom ulju, druga poznata egipatska ljepotica, Nefertiti, odabrala je shea-maslac za svoga saveznika u očuvanju ljepote i mladenačkog izgleda. Shea-maslac sadrži najviše neosapunjivih masnih ulja i sterola što ga čini jednim od najmoćnijih sredstava u obnovi kože kod manjih oštećenja, opekotina, sklonosti pucanju i guljenju kože, ugriza pa čak i strija. Bogat je i vitaminom E te esterima cimetne kiseline, prirodnim UV-filterima. Takvim sastavom izuzetno dobro štiti kožu od štetnih vanjskih utjecaja, zračenja i gubitka vlage. Uspješno veže slobodne radikale u koži pa se odlikuje i protuupalnim učinkom, no prije svega štiti kožu od prijevremenog starenja.

Smilje (Helichrysum italicum)

Djelovanje:  Najizraženije djelovanje eteričnog ulja smilja na kožu je protuupalno i antioksidativno. Stoga je izvanredno u tretmanu manjih oštećenja kože, sunčanih  i drugih opekotina, kod prvih znakova starenja kože, izloženosti kože prejakom zračenju  ili iritacijama. Također pokazuje i osobine biljnog antibiotika te efikasnog sredstva kod  gljivičnih infekcija.

Na području Sredozemlja smilje je već tisućljetima poznato po svojim ljekovitim svojstvima kako u vanjskoj tako i u unutarnjoj primjeni. Koliko je cijenjeno u antičko doba, govori činjenica da su ga stari Grci posvetili bogovima. Malo je poznato da se smilje spominje i u spisima ajurvedske medicine i to već više od  5000 godina. Prema ajurvedskim zapisima smilje se smatra svetom biljkom jer osim primjene u medicinske svrhe ono djeluje i na duhovnoj i emocionalnoj razini.

U kozmetologiji, pored korištenja kao mirisne komponente, eterično ulje i ekstrakt smilja izuzetni su i vrlo vrijedni dodaci proizvodima namijenjenim obnovi kože, poticanju zacjeljivanja oštećenja kože, manjih opekotina i ogrebotina. Snažno antioksidativno djelovanje daje mu „anti-age“ efekt  koji  se pokazuje kako u prevenciji prijevremenog starenja tako i u uklanjanju ili ublažavanju već nastalih staničnih oštećenja.