Arganovo ulje je jedno od najrjeđih ulja na svijetu jer je drvo argana lokalizirano samo na ograničenom dijelu Maroka. Odavno je cijenjeno zbog svojih nutritivnih, kozmetičkih i medicinskih svojstava. Njegovi dragocjeni sastojci već stoljećima provjereno hrane, njeguju i štite kožu, kosu i nokte marokanskih žena od surove pustinjske klime. Nije stoga čudno što se argan od 1998. godine nalazi pod zaštitom UNESCO-a kao dio svjetske baštine

Arganovo ulje, koje se naziva i marokansko ulje, još uvijek se dobiva na tradicionalni način, isključivo ručnom proizvodnjom. Njome se bave udruge žena, kojima je to često jedini put za postizanja emancipacije i samostalnosti. Proces dobivanja je dugotrajan i težak – arganovi oraščići se beru, razbijaju kamenom i melju. Dobivena smeđa pasta se ručno gnječi kako bi se dobilo ulje. Za jednu litru kozmetičkog odnosno ljekovitog arganovog ulja potrebno je oko 30 kg svježih plodova. Arganovo ulje za prehranu je znatno jeftinije jer se dobiva iz prženih sjemenki što je znatno lakši i izdašniji postupak, ali se pri tome gube vrijedene djelotvorne sastavnice ulja.

Arganovo ulje sadrži upravo nevjerovatnih 80% nezasićenih masnih kiselina, od čega preko pola čini omega-9 kiselina, a tek nešto manje omega-6 kiselina.Ostatak ulja su jednako vrijedni sastojci: tokoferoli (vitamin E), skvaleni, steroli i polifenoli. Takvo jedinstveno bogatstvo sastojaka hrani kožu, pomaže njenu regeneraciju i restrukturiranje te nadasve štiti od gubitka vlage. Vitamin E kao jedan od najjačih prirodnih antioksidansa zaustavlja štetno djelovanje slobodnih radikala, uzročnika prijevremenog starenja kože.

U medicinskom smislu ulje argana umiruje, regenerira i djeluje protuupalno, pa je od pomoći u tretiranju seboreje, dermatitisa, psorijaze. Pokazuje i antialergijski učinak. Tradicionalno se koristi za njegu kože novorođenčadi, za masažu i učvršćivanje tkiva, kod reumatoidnog artritisa, te za regeneraciju oštećene kože, a pomaže i kod ožiljaka te u prevenciji nastanka strija.

Kao izvanredna kozmetička sirovina arganovo ulje se osobito preporučuje:

  • za suhu kožu: osigurava da koža dobije dovoljno vlage i sprječava njen gubitak. Koža postaje nježna, sjajna i podatna.
  • za osjetljivu kožu: bogati sadržaj vitamina E, antioksidansa i omega-6 kiselina smanjuje neželjene reakcije na štetne utjecaje okoline.
  • za mješovitu kožu: sposobnost arganovog ulja da izbalansira stvaranje sebuma pomoći će ovom tipu kože da se masnoće dozirano stvaraju u poželjnoj koncentraciji.
  • za masnu kožu: iz istog razloga arganovo ulje preporučuje se i kod masne kože kod koje se sebum stvara u prevelikoj količini da bi zaštitio kožu od gubitka vlage. Kako arganovo ulje koži osigurava dovoljno vlage tako će se i lučenje sebuma postepeno normalizirati.